Nyheter

2024 Oktober 24

Havsbaserad vindkraft kan förbättra Östersjöns miljö

IVLs förstudie, där dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB deltog i, har nu publicerats. ”Det är olyckligt att regeringens politik skapar osäkerheter på energimarknaden och i princip bromsar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Östersjön. Med osäkra kalkyler om framtida elpriser är det alldeles uppenbart mer intressant med vätgas som energilagringsalternativ, särskilt för havsbaserad vindkraft. När det blåser mycket blåser det ju inte bara just där ett enskilt vindkraftverk är placerat utan ofta i en hel region eller på en hel kontinent. Med andra ord produceras inte sällan mest el från vindkraftverk till havs när elpriset är som lägst. Elektrolysörer, där elektriciteten spjälkar sjövatten till vätgas och syrgas, är sen länge en etablerad teknik. Idag pågår ett intensivt utvecklingsarbete mot allt större och allt effektivare elektrolysörer. För varje kg vätgas som produceras får man 8 kg syrgas ”på köpet”. Vätgasen kan med fördel användas i olika industriella processer som tillverkning av fossilfritt stål, produktion av nya gröna bränslen, användning direkt i förbränningsmotorer eller bara lagras för att producera ny el via bränsleceller när elpriserna är höga. Ekvationerna är tämligen enkla. Men vad gör vi med syrgasen då? Givetvis kan man inte skicka upp den i atmosfären, den måste ju användas till något vettigt. Syrebristen i Östersjön, främst på grund av övergödningen, är på skrämmande nivåer och situationen blir bara värre och värre. Här finns då en ypperlig möjlighet med havsbaserade vindkraftparker i Östersjön; att maximalt kunna utnyttja all energi som vindkraftverken producerar, i form av vätgas och samtidigt använda syrgasen till att syresätta Östersjön. Vi har utvecklat en syresättningsteknik som kan skalas upp och användas storskaligt i större havsområden som t.ex. Östersjön. Tekniken är i grunden verifierad och väl fungerande, men givetvis måsta man skala upp den i flera steg. Därför är det oerhört viktigt att få komma igång med ett större projekt än vårt lilla referensprojekt i Dynestadsjön. Förstudien, med fokus på Slätbaken som ett pilotprojekt och lämpligt nästa steg understryker detta. Vi hoppas därför att våra styrande kan inse dessa uppenbara fördelar som skulle accelerera den gröna omställningen och samtidigt skapa ett friskt Östersjövatten med en livskraftig marin miljö och den biologiska mångfald som en gång i tiden fanns där, menar VD Ulf Hagström.

Läs hela förstudien, klicka på länken:
https://www.ivl.se/press/nyheter/2024-10-22-kan-havsbaserad-vindkraft-forbattra-ostersjons-miljo.html



Kort om ECOMB AB (publ)
ECOMBs kärnverksamhet är att sälja och leverera tekniska lösningar, företrädesvis det egenutvecklade Ecotube-systemet, för att förbättra prestanda och minska utsläpp, t.ex. kväveoxider (NOx), från fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn på den internationella marknaden.
I dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB ska övergödda sjöar och hav med döda bottnar syresättas med en egenutvecklad mobil teknik.
ECOMB grundades 1992 och har ca 2000 aktieägare. Aktien är noterad på Spotlight Stockmarkets lista. Bolaget är lokaliserat i Stockholms län. Mer om bolaget: www.ecomb.se